Kürtaj
Gebelik haberi almak her kadında aynı duygusal durumlara yol açmamaktadır. Bebek sahibi olmak isteyen bir çifte bu haberi vermek ne kadar mutlu ediciyse, istenmeyen bir gebelik haberi vermek de bir hekim için o kadar zor bir durumdur. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması bir cerrahi müdahaledir. Resmi olarak evli olan bir çiftin gebelik sonlandırması için yasal olarak her ikisinin de onayı gereklidir. 18 yaşın üzerinde gebeliğini sonlandırmak isteyen bir kadın resmi olarak evli değilse gebeliğini kendi rızasıyla sonlandırabilir.18 yaşın altındaki gebeliklerin savcılığa ihtilali zorunludur ve sonlandırılacaksa ebeveynlerden birinin rızası yeterli olmaktadır.
İstenmeyen gebeliklerin sebebi her ne olursa olsun hekimin bunu yasal ve sıhhi kurallara riayet ederek sorgulamadan yapması birinci kuraldır. Her hekim bunu yapmak zorunda da değildir.
Ülkemizde kanunen 10 haftaya kadar olan gebelikler istemli olarak sonlandırılmaktadır. 10 hafta ile sınırlandırılmış olmasının sebebi bu haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılmasının anne için büyük risk taşımasından kaynaklanmaktadır.
Gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra anestezi ile ya da bölgesel olarak uyuşturma yapılarak işlem uygulanır.
Kürtaj için ideal haftalar 5-7 haftalar arasıdır.
Kürtaj öncesinde mutlaka kan grubu bilinmelidir. Kan sayımı ve pıhtılaşma ile ilgili testler yapılmalıdır. Kan uyuşmazlığı varsa mutlaka işlem sonrası serum uygulanmalıdır.
Yaklaşık 10 dakika süren vakum Kürtaj işlemi plastik enjektör ucuna takılan tek kullanımlık kanüller ile negatif basınç uygulayarak yapılan son derece güvenli bir yöntemdir. Rahimde hasar oluşturma riski hemen hemen yoktur.
Normal doğum yapmış kadınlarda çok daha rahat uygulanan bu işlem doğum yapmamış ya da sezeryan ile doğum yapmış kadınlarda rahim ağzını gevşetici ilaçların uygulanmasıyla daha kolay hale getirilmektedir. Kürtaj işlemi sırasında antibiyotik ve ağrı kesiciler de uygulanmaktadır. İşlem sonrası ultrasonografi ile işlemin başarılı olup olmadığı kontrol edilir. Aynı gün hasta ayağa kalkmakta ve günlük hayatına devam edebilmektedir.
Çok ender olmakla birlikte rahimde gebelik materyalinin kalması, rahim delinmesi, enfeksiyon, gebeliğin devam etmesi, rahim içi yapışıklık gibi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.
Kürtaj işleminden sonra 1 hafta 10 gün cinsel ilişki olmamalı, yine 1 hafta 10 gün ayakta duş şeklinde banyo yapılmalı, denize ve havuza girilmemelidir.
Kürtaj ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar:
Gebelik oluştuktan sonra toplumda düşük ilacı ve iğne olarak bilinen yöntemler sadece zaman kaybına yol açmakta ve gebelik haftası büyümektedir.
Gebeliği tamamen sonlandıran bir ilaç ne yazık ki yoktur.
İşlem sonrası hemen rahim içi araç uygulamasında bir sakınca yoktur.
Kürtaj kısırlığa yol açmaz. Bu ancak rahim içi yapışıklık olursa mümkündür.